Select Page

Planeta Merkur više puta godišnje menja svoj pravac kretanja iz direktnog u retrogradni. Nekoliko dana pre promene pravca, njeno kretanje je usporeno –  nalazi se na istom stepenu. Taj položaj se naziva stacionarnim. Obzirom da simbolizuje naš način razmišljanja, kretanja – njegovo mirovanje upućuje na nešto vrlo bitno, posebno i važno u okviru oblasti kojom vlada i polja u kom se nalazi u natalu.

Zamislimo vozača koji usporava svoje kretanje pred semaforom – zaustavio je vozilo, motor i dalje radi ali nema kretanja. U tim trenucima, ne razmišlja  o saobraćaju – misli odlutaju do neke teme koja ga brine ili raduje…  Vrlo često se desi da baš u tom momentu donese važnu odluku ili promeni mišljenje o nečemu…Naravno, ima i onih koji će taj trenutak iskoristiti da se potpuno” isključe” iz situacije …

Pozicija u znaku Ribe

Vrlo je važno u kom znaku se nalazi stacionarni Merkur, kao i kakve aspekte gradi sa ostalim planetama. Svaki put kada tranzitni Merkur bude u stacionarnoj poziciji a naročito kada bude u aspektu sa natalnim stacionarnim Merkurom – mogu se očekivati ozbiljne promene ili rešenja koja će biti realizovana kod osobe, u skladu sa pozicijom.

Tranzitni stacionarni Merkur u znaku Ribe, dovodi do zablude, do nemogućnosti da se sagleda neka trenutna pozicija u kojoj se osoba nalazi. Znak Ribe ukazuje na tajnu, nešto skriveno ili nepoznato, nejasno. Misao ne može da pronađe pravi put, izlaz. U danu kada je Merkur stacionaran, potrebno je mirovati, ne preduzimati akciju ili praviti promenu ali je važno obratiti pažnju na sve ono što nam se dešava, informacije koje primamo.

Kako ova pozicija utiče na globalnom nivou?

Tog dana, oni koji su krili, govorili neistinu ili predstavljali stvari u drugačijem svetlu – shvataju da su došli do kraja puta. Nazad ne mogu, za napred nemaju plan. Misao više ne luta – ona miruje, iščekuje. Prsti na ruci kojom treba nešto da se potpiše – ne drže olovku. Rečenice više nemaju “ili”, “ako” i “možda”. Izlaz je samo jedan – onaj na koji ukazuje situacija, moment, informacija zbog koje su stali. Šta je to što ih je onemogućilo, zaustavilo?  Savest?  Umor?  Krivica?

Prvi signal, zvuk, dešavanje u okolini – pokrenuće osobu u nekom smeru, to je znak da Merkur više nije stacionaran. Ukoliko je pravac njegovog kretanja direktan, osoba će preduzeti nove korake u pravcu kojim je rešila da ide. Ukoliko će Merkurovo kretanje iz stacionarnog preći u retrogradno, ništa novo se ne može desiti već je potrebno vratiti se na neku prethodnu verziju, plan, cilj,osobu.

Stacionaran Merkur je zid pred kojim stojimo. Da li ćemo ga preskočiti ili se okrenuti i otići – zavisiće od aspekata koje gradi. Jedno je sigurno – dovodi nas u situaciju da shvatamo da je momenat mirovanja – zatišje pred buru. Dobro je odmoriti se i prikupiti snagu za dalje…Astrološke konsultacije možete zakazati PORUKOM na viber + 381 63 532 293 ili mail astropitanjce@gmail.com.