+381601301836 astropitanjce@gmail.com
Select Page

Merkur

Pozicija Merkura, njegova snaga, aspekti (oblik saradnje) sa drugim planetama u okviru natalne karte, govori o našem načinu razmišljanja,  vrsti misli koje imamo, načinu kanalisanja tih misli – sposobnosti koordinacije prikupljenih informacija. Merkur nam priča o našim rukama, nogama, prstima, o tome kakav telefon koristimo, koji automobil vozimo, stanju naših pluća, đurđevku i vrapcu na terasi, stanju u fioci…

Astronomska proučavanja  ukazuju da je jedna njegova strana toplija od najviše temperature izmerene na Zemlji, dok je na drugoj strani uvek minus  –  ta razlika u temperaturi izaziva jake vetrove…Tako i u ljudskom razumu postoje misli koje dominiraju, oblikuju mišljenje, pamćenje i opažanje, kod nekih osoba su pozitivne, jake, brze  –  kod drugih sasvim suprotne. U davna vremena i bez teleskopa, ove dve nauke – astronomija i astrologija – su bile jedno, mudri posmatrači zvezda dodelili su Merkuru kvalitet, esenciju od koje je sazdan, opis – da je Hladan i Suv. Merkur je “kao napeta koncentracija uvek u pripravnosti da deluje”- piše u  astrološkim knjigama..

Uticaj planete Merkur

Onog je pola kog su planete sa kojima je u aspektu, jak i dobro položen označava čist intelekt, brz i dubok um, memoriju – loše položen – suprotno od toga. Od osoba koje ga imaju dobrog položenog, ne možete čuti neiskrenost, možete uvek dobiti dobar savet, pravilno usmerenje, ukazivanje bitnog…

Nikada se ne udaljava od Sunca više od 28 stepeni – kada je u istom znaku sa njim, tada imamo osobu koja je tipičan predstavnik svog znaka. Rođeni u znaku Lava sa Merkurom u Lavu umnogome će pokazivati osobine znaka Lava, dok će preostale dve moguće pozicije  –  Merkur u Raku ili znaku Device  –  pridodati osobinama Lava svoje  –  potpuno različite osobine, obogaćujući osobu, ublažiti ili pojačati osnovnu njenu bit. Vladar je znaka Blizanci i Devica.

Veoma je važna pozicija ove planete,objašnjava našu suštinu, srž – jer, ono smo – što mislimo.

Pozicija Merkura u prvom polju, daje usmerenost ka sebi, sebičnost i oholost nekada, osim ako ne simbolizuje neku drugu osobu o kojoj razmišljamo, o čemu govori polje iz kojeg je došao.U okviru drugog polja, daje naglasak na obliku prihoda koji ostvarujemo, ukazuje na mogućnost da nam oni dolaze sa više strana, da ih imamo nedovoljno…U trećem polju simbolizuje naša česta kretanja, puteve kojim prolazimo, poznanstva koja nam se dešavaju tokom njih.

U četvrtom polju opisuje naš dom, osobe u njemu, nasleđenu mudrost, roditelje. U okviru petog polja, čini nas večitom decom, govori da su nam deca lepo vaspitana, učena…Kroz svako polje kroz koje prolazi, prenosi naše misli, našu komunikaciju – pored pozicije Sunca, njegova pozicija je sledeća po važnosti u tumačenju. Merkur u očima svih nas je nepogrešiv pokazatelj naše ličnosti.

Astrološke konsultacije ili izradu horoskopa možete zakazati PORUKOM na viber + 381 63 532 293  ili mail  astropitanjce@gmail.com. Hvala na poverenju.