+381601301836 astropitanjce@gmail.com
Select Page

Prvo polje – ascedent

Naš prvi udah i plač nakon što smo napustili sigurnost majčinog tela, dešava se u određeno vreme u toku dana ili noći – sazvežđe koje se tada nalazilo na istoku ili u usponu – određuje ascedent ili podznak. Na svaka četiri minuta menja se stepen. Znak u usponu i njegov vladar nas određuju mnogo više od znaka u kom se nalazi Sunce – prvo polje opisuje ličnost – vladar i njegova pozicija, sve planete koje se nalaze u okviru njega ukazuju na prioritete i oblasti gde je usmerena naša pašnja, čemu težimo. Opisuju naš izgled, osobine.

Tumačenje i simbolika

Mnogo planeta u ovom polju daju ličnost koja je okrenuta sebi i svojim potrebama – ako u ovoj oblasti između prvog i četvrtog polja imate sve planete, tada govorimo o sebičnosti, okrenutosti ka sopstvenom interesu i isključivosti. Prvo polje je odrednica uspešnosti – mesto gde se nalazi njegov vladar i aspekti koje prima, opisuju sektor koji nam je prioritet, gde i kako sebe vidimo, gde smo najradije prisutni – ako se nalazi u donjem sektoru neba, volimo porodični život ili manju eksponiranost u javnosti. Gornja polovina natala ukazuje na suprotno.Od značaja je, naravno, vladajuća planeta i njena esencija, snaga.

Neke osnovne karakteristike vladajućeg znaka su svakako sadržane u našoj ličnosti, ali postavka vladara nas određuje. Možemo znak Ribe imati u usponu, biti predodređeni za neodlučnost i nesigurnost koju inklinira ovaj znak, ali ako je Jupiter kao vladar jak i dobro postavljen, sigurno ćemo biti u situaciji da nam ljudi govore rečenice tipa:”Ribe su tvoj podznak? Nikada ne bih rekao…”

Kompleksna je priča o kombinacijama znaka i podznaka, ko se sa kim slaže i sl. ali to je isto tako neodređeno kao i recept za pravljenje hleba – dajte iste sastojke dvema osobama i potpuno iste uslove – ne mogu napraviti isti hleb… Od velike važnosti je postavka planete u ovom polju, znak kojim vlada i njegovo mesto – ona ukazuje na naš prioritet u životu. Vladar prvog polja u ovoj postavci, snažan, bez pogovora opisuje osobu koja je sebi najvažnija. Uspeh po svaku cenu. Slabost vladara, npr.Sunce u Vodoliji u prvom – ističe one osobine koje su suprotne – može se govoriti o sebičnosti, slabom zdravlju osobe, ekscentričnosti.

Prvo polje se, sistemom derivativnih polja, posmatra i kao četvrto polje roditelja – njegovo poreklo,dom. U okviru ovog polja možemo videti studije našeg deteta, njegov život u inostranstvu…Karijeru oca, nasleđe rodbine….Naše praunuče je opisano ovim poljem….

Dobro postavljen vladalac, u dobrom aspektu sa svetlima, donosi dug život i određene uspehe. Položaj južnog čvora ovde – nije dobar, slabi nas i čini da grešimo, donosi i mogućnost bolesti ili ograničenost dela tela koji simbolizuje sam znak. Promisori položeni ovde, opisuju naš slab ili loš karakter. Loše misli.

Venera u prvom može ukazati na lep fizički izgled osobe – ako je povoljna. U suprotnom, volimo sebe ali smo usamljeni, možda lenji? Mesec ukazuje na osmeh, na povezanost i ljubav prema majci – ako je slab, sve suprotno…Itd…

Astrološke konsultacije ili izradu horoskopa možete zakazati na viber + 381 63 532 293 ili mail astropitanjce@gmail.com. Hvala na poverenju.