+381601301836 astropitanjce@gmail.com
Select Page

Nesnađena i smamuljana

astropitanjce logoKada slušamo vrlo mlade osobe kako razgovaraju, žargonskim ili šatrovačkim izrazima, za većinu pojmova možemo zaključiti šta znače  – ” smamuljano” bi tako bilo objašnjenje za ono što je odrađeno na brzinu i završeno…. “Utripovati” – razumeti na određeni, samo naš način neki pojam ili dešavanje…Umisliti nešto…

Žargon u govoru

Žargon je do sada bio interesantan… U poslednjih nekoliko godina,”nesnađena”osoba se iz žargona preselila i u neke članke ili tekstove koji se mogu pročitati u štampi…Divan izraz koji spaja nesnalažljivost i zbunjenost…Jezik kojim govorimo i pišemo je svakako živa stvar,  koristi se i opstaje sve dotle dok postoje ljudi koji ga izgovaraju ali i oni koji rade na njegovom izučavanju i primeni – lingvisti. Planeta koja ga simbolizuje je Merkur  –  brzog kretanja, promenljiv, on je izraz naših misli, naš govor, gramatika….

Osobe koje se bave izučavanjem jezika, kao i oni koji umeju da izmisle dobar vic ili dobar šatrovački izraz  –  imaju ovu planetu u znacima kojima vladaju Saturn i Uran, kao predstavnici svega mudrog i novog, trajnog i savremenog…

Planeta Uran se sedam godina nalazi u jednom znaku, to je dug period gde i pored  udaljenosti možemo očekivati njen uticaj u skladu sa znakom. U toku prolaska kroz  znak Ovan, gde se još uvek nalazi, ona inicira novo, omogućava početak nečega, novi trend koji mora biti neobičan, prvi put viđen, brz, skraćen…Sve u vezi jezika ili govora, bilo gde na svetu, mora biti menjano, biti predmetom rasprave, polemike, biti prilagođavano i građeno uz nove okolnosti…

U skladu sa mehanikom našeg govornog aparata, samoglasnici se lako i prirodno izgovaraju, smešteni između suglasnika omogućavaju razgovetno komuniciranje, ali svedoci smo njihovog izbacivanja iz reči u toku pismene razmene poruka putem svih savremenih uređaja ( opet Uran) gde usled želje da se što brže nešto odradi, reči postaju skraćene i nerazumljive, stvorene samo za pisanu formu…Ili …?

Nekada se na ovim prostorima i govorilo bez samoglasnika….Da li se to budi kolektivno sećanje na davno zaboravljen jezik najstarijeg naroda?

Počinje da se razlikuje usmena i pismena reč…

U narednom periodu Saturn će pokazati svoju snagu, osobe pod njegovim lošim uplivom – ćutaće još više – a oni drugi, sve dotle dok umeju da prepoznaju važnost izraza, jezika, pismenosti uopšte – radiće na njenom prikazivanju, ukazivanju na probleme sa tendencijom da se stvari dovedu u red….Da li će biti uspešni?  Sumnjam…….NZM STVRN….

Astrološke konsultacije ili izradu horoskopa možete zakazati na viber + 381 63 532 293 ili mail astropitanjce@gmail.com. Hvala na poverenju.