+381601301836 astropitanjce@gmail.com
Select Page

Ascedent je određeni stepen znaka koji je u usponu u trenutku rođenja, i prvo polje natala može da bude u jednom znaku, ali i ne mora. U zavisnosti od mesta rođenja, doba godine i dana, svako polje u natalu može da se prostire preko dva ili  tri znaka zodijaka. U razmatranju prvog polja natala, vladar ascedenta je i vladar natusa, čak i  kada je stepen ascedenta na 29. stepenu znaka. U slučaju da se prvo polje prostire preko više znakova zodijaka, svakog od vladara posmatramo i kao vladare prvog polja, sledstveno poretku znakova. Tada je pojam podznaka, malo kompleksnija priča.

Tumačenje podznaka u astrologiji

Kada se ascedent i celo prvo polje natala nalaze u jednom znaku, predstavljeni su istom vladajućom planetom. Podznak je upravo onaj znak koji je u usponu. U slučaju da se ascedent nalazi u jednom znaku a kroz prvo polje se prostiru sledeći jedan ili čak dva znaka, tada tumačenje podznaka posmatramo kroz jačinu i položaj vladara svih znakova sadržanih u prvom polju. Prvi po značaju je vladar ascedenta, potom vladar sledećeg znaka.

Prostiranje prvog polja preko tri znaka zodjaka, moguće je korišćenjem određenog sistema podele kuća ili polja, čija nejednakost se dešava zbog horizontalne podele ekliptike, po 30 stepeni, počev od stepena u usponu. To se pokazalo kao najispravnije još u starom Egiptu, a možda i ranije. Kako god, značaj ascedenta i planete koja njim vlada, ne može umanjiti nijedan vladar jednog ili dva naredna znaka koji se prostiru unutar prvog polja. Ti znaci rade “ispod površine”, mogu biti razmatrani u progresijama, mogu obogatiti natusa svojim osobinama, učiniti ga netipičnim predstavnikom svog znaka, napraviti mogućnost da kažemo da je podznak kod osobe – različit od ascedenta.

Kao i kod svakog drugog tumačenja, jačina i pozicija vladajuće planete bilo kog segmenta – omogućava natusu da deluje. Ukoliko je vladar ascedenta slab i loše postavljen, a planeta koja vlada sledećim znakom u okviru prvog polja – jaka i dobro postavljena – to ne znači da će ona preovladati i da je natus u podznaku sledeći znak od ascedenta…”Što je babi milo – to joj se i snilo”…

Mora postojati aspekt između ove dve planete, ili aspekt prema ascedentu, da bismo rekli da se podznak osobe razlikuje od ascedenta, da ona više pokazuje osobine tog drugog, narednog znaka…Svakako će se, kroz vreme, vladar narednog znaka od ascedenta nametnuti svojom jačinom, omogućiti osobi da pokaže određene karakteristike i tog znaka, do promena mora doći jer se menjamo iz godine u godinu, ali vladar ascedenta je vladar horoskopa – za ceo život.

Podznak se, dakle, može razlikovati od znaka na ascedentu, i kao deo prvog ( najvažnijeg) polja u horoskopu, opisaće osobu upravo onakvom kakva ona jeste – kompleksna i posebna svakako – ali ništa više posebna od one osobe koja ima ascedent i podznak u istom znaku, one kojom vlada jedna, – sjajno postavljena i jaka planeta…

Astrološke konsultacije možete zakazati PORUKOM na + 381 63 532 293 ili mail astropitanjce@gmail.com. Hvala na poverenju.

author avatar
Astropitanjce21