+381601301836 astropitanjce@gmail.com
Select Page

Aspekt konjukcije

Konjukcija predstavlja aspekt gde su dve ili više planeta u poziciji da je razmak između njih nula ili nekoliko stepeni orbisa. U slučaju da je u konjukciji više od dve planete, ova konstelacija se naziva stelijum. Mesto koje zauzima u natalu je naglašeno, ukazuje na bitnost onoga što simbolizuju planete i svaki aspekt koji prima je kompleksan. Ako se u konjukciji nalaze dva benefika – Sunce i Jupiter ili Mesec i Venera – to može pružiti određenu zaštitu osobi, vrlo pozitivno delovati u okviru oblasti na koje ukazuju planete, dok konjukcija dva malefika pojačava sve loše uplive. No, najčešće imamo slučaj da su u konjukciji planete potpuno različite esencije i uticaja, što i čini ovaj aspekt specifičnim…

Tumačenje aspekta u natalu

Sama blizina dve planete čini da moraju da sarađuju iako smetaju jedna drugoj na neki način – obe se nalaze u određenom sazvežđu u okviru kog deluju u skladu sa svojim osobinama. Ona planeta koja ima veću snagu – obeležiće ovaj aspekt svojim uticajem.

Tako npr. konjukcija Marsa i Neptuna u znaku Ribe, ima potpuno drugačiji uticaj od onog koji bi planeta Mars imala da je samostalna u ovom znaku. Neptun je u sedištu, vlada znakom Ribe i vrlo ozbiljno utiče na sve ono što simbolizuje Mars. Ako bi se ova konjukcija nalazila u prvom polju ili simbolizovala samu osobu, tada bismo mogli pred sobom imati nekoga ko ima problem sa alkoholom, problem sa zdravljem, nekog lažljivca ili osobu koja krije svoje prave aktivnosti, svoja dela. Da je Mars sam, bez konjukcije u ovom znaku, ukazivao bi na požrtvovanost kod osobe ili sklonost umetnosti, možda uzaludan trud i rad koji ne bi bio vrednovan – ali svakako upornost i vrednoću, analogno znaku  Ovna i prvom polju…

Zbog složenosti koju čine aspekti i položaji planeta, na bilo koje pitanje tipa:”Gde mi se nalazi ta i ta planeta” ili ” Šta to znači ako sam to i to u podznaku” – ne može se dati jednostavan i tačan odgovor. U gore pomenutom primeru, Marsa u znaku Ribe u prvom polju, sve osobe na svetu koje ga imaju i čitaju tekstove o tom njegovom položaju – mogu doći do raznih saznanja o sebi i nekoj svojoj osobini iako svi imaju različite aspekte, živote… Ali ako je uz taj Mars i neka druga planeta, u ovom slučaju Neptun  – simbolika je sasvim drugačija….Tada se izgovara ono čuveno: “Ma kakav horoskop,sve što piše – nije tačno…to su gluposti..ko još veruje u to?

Pa, oni koji imaju ovu konstelaciju ( Mars konjukcija Neptun npr.) , upravo spadaju u osobe koje svoj rad vole da drže u tajnosti. Nemaju zanimanje ili ne znaju kako funkcioniše bilo šta…Poslednje što žele je da za to saznaju i drugi….

Astrološke konsultacije ili izradu horoskopa možete zakazati PORUKOM na viber+ 381 63 532 293 ili mail astropitanjce@gmail.com. Hvala na poverenju.